Reilu Teko-lannoitesäkkikeräys 2021 viljelijöille

20.5.2021

Maatalouden lannoite- ja siemensäkit on nyt helppo kierrättää viemällä ne paikallisen 4H-yhdistyksen keräyspisteeseen. Sinulle, viljelijä, kierrättäminen ei maksa muuta kuin vaivan viedä säkit keräyspaikkaan.


Säkkien kierrättäminen on hyvä tapa osallistua ympäristötalkoisiin, tukea paikallisen 4H-yhdistyksen toimintaa ja työllistää paikallisia nuoria.

Keräysajat vaihtelevat paikkakunnittain, joten vastaanottopisteen aukioloaika kannattaa tarkistaa etukäteen. Säkkejä kerätään touko-elokuun aikana. Vuoden 2021 säkkien keräyspisteet ilmoitetaan kevään aikana.

Tutustu säkkien pakkausohjeeseen.

Paikkakuntakohtaiset säkkikeräyspaikat löytyvät täältä.

Työllistä paikkakuntasi nuori

Keräys työllistää satoja nuoria eri puolilla Suomea, ja monille säkkikeräys on ensimmäinen kesätyö. Nuoret saavat työkokemuksen lisäksi arvostetun CV-merkinnän ansioluetteloonsa. 4H-nuoret huolehtivat keräyspisteistä ja Yara järjestää säkkien kuljetuksen pois keräyspisteiltä. Materiaali palautuu muoviteollisuuden raaka-aineeksi tai muuten turvallisesti kiertoon. Tutustu säkkien kierrättämiseen. 

Paimion kaupunki sekä Sauvon kunta tukee tänäkin vuonna lannoitesäkkikeräystä alueellamme mahdollistamalla alueellisen lehtimainonnan, sekä avustavat keräyspaikan ylläpitäviä nuoria palkkakuluissa.

Mitkä säkit keräykseen?

  • Yaran lannoitteiden suur- ja piensäkit (40 kg ja 25 kg), lannoitelavojen suojahuput sekä seuraavat muiden valmistajien lannoitesäkit: Lantmännen Agron luomulannoitesäkit ja A-Rehun lannoitesäkit.
  • Siemensuursäkit: Hankkija, Lantmännen Agro, Peltosiemen ja Tilasiemen
  • Rehusuur- ja piensäkit: Hankkija, A-Rehu ja Lantmännen Agro

Keräykseen eivät kelpaa: paperisäkit, muiden valmistajien säkit, säilörehujen kiriste- ja aumakalvot tai kanisterit.

Yaran, Suomen 4H-liiton, Finlands Svenska 4H:n, Lassila & Tikanojan ja paikallisten 4H-yhdistyksien järjestämällä Reilu Teko -säkkikeräyksellä saadaan suomalaisille nuorille kesätöitä ja ympäristöä puhtaammaksi.

Reilu Teko -keräyksen suojelijana on maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

Säkkikeräyksen historia

Vuonna 2020 keräys tuotti 779 000 kiloa muovia, eli talteen saatiin noin 70 prosenttia maa- ja metsätiloille toimitetuista säkeistä. Kerätty määrä ylitti siis huomattavasti valtioneuvoston pakkauspäätöksessä olevan 16 prosentin tavoitteen. Nuoret ovat keränneet lannoite- ja siemensäkkejä jo vuodesta 1975. Näinä vuosikymmeninä on muovia saatu talteen 40 miljoonaa kiloa. Lannoite- ja siemensäkkikeräys on osa 4H-järjestön tekemää ympäristökasvatustyötä.

Säkkikeräyskuulumisia voi seurata sosiaalisessa mediassa (Facebook, Twitter, Instagram): #ReiluTeko.