Lannoitesäkkikeräys

KERÄYSPAIKAT 2023

Sauvo: Suojalan kentän reuna

Paimio: Uusi keräyspaikka (Valtatie 800) sijaitsee Iso-Iivarintien varrella juuri ennen valtatien risteystä Paimion Nesteeltä tullessa oikealla. Opastus!

Lisääthän keräyspaikalta löytyvään vihkoon säkkien määrät sekä tiedon lahjoitatteko tuoton 4H:lle paikalliseen toimintaan, vai onko teillä taloudessa nuori jolle palkkion voi maksaa.

Keräykseen kelpaavat vain muoviset Yaran lannoitteiden suursäkit (600 kg, 700 kg) ja piensäkit (25 kg, 40 kg), lannoitelavojen suojahuput, Lantmännen Agron siemensuursäkit, luomulannoitesäkit, rehusuursäkit ja rehupiensäkit (muovi), Hankkijan siemensuursäkit, rehusuursäkit, rehupiensäkit (muovi), Tilasiemenen siemensuursäkit, Peltosiemenen siemensuursäkit, sekä A-Rehun lannoitesäkit, rehusuursäkit ja rehupiensäkit (muovi).


Keräykseen eivät kelpaa:  muiden valmistajien säkit, säilörehujen kiriste- ja aumakalvot tai kanisterit, paperisäkit.

PAKKAAMINEN:

  • Piensäkit: 50 kpl nippuihin, 49 kpl sujautetaan päästä avattuun säkkiin.
  • Lavahuput: 4–6 kpl taitellaan yhteen pikkusäkkiin
  • Suursäkit: Sido 5–20 säkkiä nostolenkistä napakasti yhteen paalilangan pätkällä. 

Tarvittaessa pyydä pakkausohje! 

Keräykseen eivät kelpaa: paperisäkit, muiden valmistajien säkit, säilörehujen kiriste- ja aumakalvot tai kanisterit.

Mitään muuta muovia, muita suursäkkejä tai muuta jätettä ei keräykseen saa tuoda. Mahdollinen keräykseen kelpaamaton muovi, vieraat säkit ja muu jäte tulee huolellisesti poistaa lajittelun ja pakkauksen yhteydessä, jotta voimme jatkossakin taata keräämämme kierrätysraaka-aineen korkean laadun.

Varastopisteessä piensäkit lavahuppuineen ja suursäkit on pakattuina lajiteltava omiin kasoihinsa.

Lannoitesäkkejä ei tarvitse erikseen puhdistaa niihin tarttuneesta liasta, hiekasta tms. vaan ne kelpaavat keräykseen sellaisenaan. Sen sijaan mitään vieraita esineitä, kiviä yms. tai muuta muovia ei saa olla joukossa. Pakkausvaiheessa on säkit silmävaraisesti tarkastettava ja asiaan kuulumaton materiaali on poistettava. Jos säkkeihin on jäänyt runsaasti lannoitetta on ne tyhjennettävä.

40 ja 25 kg säkkien ja pakkaus

Säkit pakataan 50 kappaleen pakkauksiin seuraavasti:

  1. 49 säkkiä niputetaan huolellisesti päällekkäin.
  2. Nippu kääräistään rullalle leveyssuunnassa.
  3. Säkkirulla pujotetaan yhteen säkkiin, joka on avattu päästä lyhyeltä sivulta kokonaan.

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠
Vihje: Säkit on helpompi pussittaa, jos 49 säkin sijaan niputtaakin päällekkäin 48 säkkiä. Tämä jälkeen yksi säkki leikataan auki kolmelta sivulta siten, että yksi lyhyt sivu jää ehjäksi. 48 säkin nippu kääritään tiukaksi rullaksi, joka ensin esipakataan rullaamalla sen ympäri auki leikattu säkki siteeksi (vain pienlannoitesäkki kelpaa siteeksi, muuta muovia ei saa käyttää). Esipakattu säkkinippu on edelleen helppo pujottaa 50:een säkkiin.

Lavahuppujen pakkaus

Kolmesta kuuteen (3 – 6) lavahuppua taitellaan siistiksi nipuksi ja pakataan yhteen lyhyeltä sivulta auki leikattuun piensäkkiin. Pakkausta ei tarvitse sitoa.

Suursäkkien pakkaus

  1. Sisä- ja ulkosäkkiä ei tarvitse erottaa toisistaan.
  2. Jos säkissä on jäljellä lannoitetta, poista se kääntämällä ja ravistamalla säkkiä.  Tarvittaessa leikkaa pohja auki. (Muutama lannoiterae ei haittaa)
  3. Sido 5-20 säkkiä nostolenkistä napakasti yhteen paalilangan pätkällä.

Vaihtoehtoisesti voi suursäkit paalata maatalouden pyöröpaalaimella.